Inloggen InloggenRegistratie Registreren
Koninklijke Vereniging der Industrieel Ingenieurs
van Mechelen VZW
Home Missie & Organisatie Lid worden Activiteiten Vacatures Partners Informatie Contact
Navigatie
Home
Missie & Organisatie
Missie
Organisatie
Historiek
Lid Worden
Activiteiten
Vacatures
Partners
Contact

Activiteiten agenda

Historiek

In 1930 stichtten de eerste eenenveertig gediplomeerden van het De Nayer instituut een ingenieursvereniging: Vereniging der Technisch Ingenieurs van Mechelen, afgekort VTIM. De statuten verschenen in 1931 in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

In 1933 werd samen met technisch ingenieursverenigingen uit Gent, Brussel en Wallonië, de Nationale Vereniging van Technisch Ingenieurs, NVTI-UNIT opgericht, nu de Koninklijke Nationale Unie van Industrieel Ingenieurs en Technisch Ingenieurs, NUTI.

In 1936 verscheen het eerste VTIM-Jaarboek dat zou evolueren tot een tweemaandelijks tijdschrift, KVIM-Nieuws, en tot een geregeld uitgegeven KVIM-Register met de beroepsgegevens van alle 'De Nayer-ingenieurs'.

In 1947 legde VTIM de basis van het NUTI-tijdschrift voor technisch ingenieurs.

In 1952 werd de VTIM-Plaatsingsdienst opgericht.

In 1956 werd VTIM koninklijk.

In 1966 vond een statutenwijziging plaats. De naam werd gewijzigd in Koninklijke Vereniging der Technisch Ingenieurs van Mechelen, KVTIM.

In 1973 bekwam KVTIM, via NUTI, de erkenning van de technisch ingenieur in categorie A van het klassement van FEANI, de Europese Federatie van Ingenieursverenigingen.

In 1978 werd een statutenwijziging doorgevoerd: als gevolg van de wetgeving industrieel ingenieur werd de naam gewijzigd in Koninklijke Vereniging der Technisch en Industrieel Ingenieurs van Mechelen, afgekort KVTIM.

In 1979 stichtte KVTIM, samen met de andere Vlaamse bij NUTI aangesloten verenigingen, de Nederlandstalige Unie van Technisch en Industrieel Ingenieurs, NUTI, nu Vlaamse Vereniging van Ingenieurs en Technici, VVIT.

In 1989 werd een nieuwe statutenwijziging doorgevoerd. De naam van de vereniging werd gewijzigd in Koninklijke Vereniging der Industrieel Ingenieurs van Mechelen, afgekort KVIM.

In 1991 werd de KVIM-Prijs gesticht tot bekroning van een eindwerk van een industrieel ingenieur van de KIH De Nayer - Mechelen dat in het teken staat van de verbetering van de kwaliteit van het leven. De laureaten tot op heden zijn:
  • 1991: Ing. Koen Vergeylen (90/S)
  • 1992: Ing. Ralph Wauters (91/EM)
  • 1993: niet toegekend
  • 1994: niet toegekend
  • 1995: Ing. Beatrijs Van Biesen (94/B)
  • 1996: niet toegekend
  • 1997: Ing. Carine Gerits (97/EM)
  • 1998: Ing. Sandra Lauwers (98/EM) & Frederik Mertens (98/EM)
  • 1999: Ing. Katrien Timmermans (99/EM)
Op 25 november 1995 vierde KVIM haar vijfenzestigjarig bestaan met een symposium "Informatiesnelweg - Industrieel Ingenieur".

Aanvang 1997 werd ter nagedachtenis van oud-voorzitter en erevoorzitter-raadgever Ing. Aimé Vrancken, die overleed in mei 1996, de Aimé Vrancken - Prijs gesticht. Deze prijs wil een industrieel ingenieur bekronen die zich tijdens zijn carrière ingespannen heeft voor het verdedigen van de beroepsbelangen van de industrieel ingenieur. De eerste laureaat is Europees Ingenieur Alfons Vekemans van de promotie 52/B. Ing. Alfons Vekemans Eur.Ing. stond mee aan de wieg van de wetgeving industrieel ingenieur en zonder hem zou de industrieel ingenieur niet de erkenning en de herkenning hebben die hij nu geniet.
© 2023  Milano Projects BVBA - The Art of Technology